Kalatietokanta: karppikalat -> karpit  
 
heimo: särjet (särkikalat) alaheimo:karpit

     
  haibarbi  
  Balantiocheilos melanopterus  
     

 

 

Paljon uimatilaa (minimi 200cm) vaativa, kilttiluonteinen parvikala (minimi 6). Saattaa hypätä kannettomasta akvaariosta. Korkeammat kasvit akvaarion reunoille, jotta keskusta jää avarammaksi. Sekasyöjä. Ei lisäänny helposti.
 Tätä lajia useimmiten saatavilla - kysy tilausmahdollisuutta!
Aasia  35cm  600L  22-28°C  pH 6,5-7,0

     
  kultakala  
  Carassius auratus  
     

 

 

Oikeissa oloissa pidettynä melko nopeastikin kookkaaksi kasvava, kiltti ja luonteikas kala, joka viihtyy parhaiten suuressa lajiakvaariossa. Keskikova, viileähkö ja hieman emäksinen vesi. Hiekkapohja, pyöreäreunaisia koristeita ja kovalehtisiä kasveja (repii helposti hentoja). Matalaproteiininen ruokavalio, kasvisruokaa ja kultakalanruokaa. Runsaasti erilaisia muotoja saatavilla. Lajista jalostettu sairaitakin muunnoksia, joita ei onneksi juurikaan tuoda maahan. Luonnonmuoto "särjen näköinen".
Tilauksesta myös harvinaisempia muotoja, pidämme kuitenkin "eettistä rajaa", jonka yli meneviä jalostemuotoja emme myy/toimita.
Kiina  20-35cm  250L  10-20 (25)°C  pH 7,5-8,5

     
  leväbarbi  
  Crossocheilus siamensis  
     

 

 

Parvessa viihtyvä , tehokas levänsyöjä (erityisesti monet "karvaiset" levät, joita harva laji yleensä syö). Happirikas, pehmeä-keskikova vesi. Kala hyppää helposti akvaariosta heikkojen vesiolojen tai säikähdyksen seurauksena. Kasvisruoka: levät, kasvishiutaleet, -rakeet ja -tabletit. Liharuokaa vain vähän.
 
Aasia  15cm  300L  24-26°C  pH 6,5-8,0

     
  karppi  
  Cyprinus carpio  
     

 

 

Nuorena parvikala, aikuisena yksineläjä. Jalostettu, yleisesti markkinoilla oleva karppi jää n.  20-30cm mittaiseksi, mutta kaipaa happirikasta vettä ja uintitilaa. Viihtyy parhaiten puutarhalammikossa (talvella pidetään yleensä sisällä). Keskikova vesi. Ruokitaan mieluiten pohjalle karppi- tai kultakalaruualla, lisänä hyönteisten toukkia ja pinaattia, perunaa, maissia tms. Lisääntyy usein kesällä lammikossa. Japanissa karppia pidetään onnen tuojana.
Tätä lajia useimmiten saatavilla (erityisesti kesällä)- kysy tilausmahdollisuutta!
Japani,Kiina 30-100cm 700L 10-23°C  pH 7,0-7,5

     
  tulipyrstö  
  Epalzeorhynchos bicolor  
     

 

 

Omaa lajiaan kohtaan usein aggressiivinen (yksin pidettävä), vaikkakin muita kohtaan useimmiten melko kiltti. Hiekkapohja, juurakoita, kivikkoa ja kasveja. Pehmeä-keskikova vesi. Sekasyöjä: hiutaleet, rakeet, pakastetut toukat, pohjatabletit.
Aasia  12cm  200L  22-26°C  pH 6,5-7,0

     
  tulievä  
  Epalzeorhynchos frenatum  
     

 

 

Omaa lajiaan kohtaan usein aggressiivinen (yksin pidettävä), vaikkakin muita kohtaan useimmiten melko kiltti. Hiekkapohja, juurakoita, kivikkoa ja kasveja. Pehmeä-keskikova vesi. Sekasyöjä: hiutaleet, rakeet, pakastetut toukat, pohjatabletit.
Aasia  15cm  200L  22-26°C  pH 6,5-7,0

     
  juovaimubarbi  
  Garra cambodgiensis  
     

 

 

 Muistuttaa hieman leväbarbia
Aasia  15cm  180L  20-25°C  pH alle 7

     
  tiikeribarbi  
  Puntius anchisporus (tetrazona)  
     

 

 

Veden laadun suhteen kestävä. Eloisa ja aktiivinen parvikala (minimi 6). Parvessa nokkimisjärjestys, joka haetaan usein uusiksi (nahistelua). Näykkiväluonteinen myös muita kohtaan. Uintitilaa. Viihtyy monenlaisissa oloissa. Liha- ja kasvispitoiset hiutaleet, rakeet ja tabletit.
Aasia  7cm  140L  20-26°C  pH 6,0-8,0

     
  loistobarbi  
  Puntius conchonius  
     

 

 

Suuremman akvaarion näyttävä ja kiltti parvikala (minimi6). Akvaarioon paljon kasvillisuutta reunoille, "katosta" muodostavaa korkeata tai kelluskasveja ja uintitilaa keskelle. Sekasyöjä: Liha- ja kasvispitoiset hiutaleet, rakeet ja tabletit, pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet.
Aasia  15cm  250L  18-24°C  pH 6,5-7,0

     
  tulijuovabarbi  
  Puntius denisonii  
     

 

 

Todella upea uusi laji markkinoilla. Suuremman akvaarion näyttävä parvikala.
Aasia  10-15cm  200L  18-27°C  pH 6,5-7,0?

     
  kuusiraitabarbi  
  Puntius hexazona  
     

 

 

Suosittu, värikäs, kiltti ja kestävä parvikala (minimi 6). Akvaarioon paljon kasvillisuutta reunoille, "katosta" muodostavaa korkeata tai kelluskasveja ja uintitilaa keskelle. Aikuiset koiraat voimakkaan punaoransseja, naaraat keltaoransseja. Sekasyöjä: Liha- ja kasvispitoiset hiutaleet, rakeet ja tabletit, pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet.
Aasia  5cm  80L  trooppinen°C  pH ~7

     
  punapääbarbi  
  Puntius nigrofasciatus  
     

 

 

Eloisa ja kiltti parvikala (minimi 6). Akvaarioon paljon kasvillisuutta reunoille, "katosta" muodostavaa korkeata tai kelluskasveja ja uintitilaa keskelle. Sekasyöjä: Liha- ja kasvispitoiset hiutaleet, rakeet ja tabletit, pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet. värikkäämpi ja suurempi, kutuaikana tumman punamusta.
Aasia 6,5cm  120L  20-26°C  pH alle 7

     
  verkkobarbi  
  Puntius oligolepis  
     

 

 

Eloisa ja kiltti parvikala (minimi 6). Akvaarioon paljon kasvillisuutta reunoille, "katosta" muodostavaa korkeata tai kelluskasveja ja uintitilaa keskelle. Sekasyöjä: Liha- ja kasvispitoiset hiutaleet, rakeet ja tabletit, pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet. värikkäämpi ja suurempi. Koiraiden uhittelu toisilleen yleensä harmitonta.
Aasia 5cm  80L  20-24°C  pH alle 7

     
  viisiraitabarbi  
  Puntius pentazona  
     

 

 

Oikea viisiraitabarbi erittäin harvinainen. Käytännössä kaikki viisiraitabarbin nimellä myytävät kalat ovat kuusiraitabarbeja (P. hexazona) (kts. yllä).
Aasia  9cm  150L  26-29°C  pH 5,0-6,0

     
  keltabarbi  
  Puntius semifasciolatus m. schuberti  
     

 

 

Eloisa ja kestävä, arhäkkä ja puolensa pitävä, parvikala (minimi 5). Sietää melko hyvin myös kuormittunutta ja vähähappista vettä - sellaisissa oloissa pito ei ole kuitenkaan suositeltavaa millekään lajille! Sekasyöjä: Liha- ja kasvispitoiset hiutaleet, rakeet ja tabletit, pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet. värikkäämpi ja pienempi.
Aasia  8-10cm 150L  18-24°C  pH alle 7

     
  aurinkobarbi  
  Puntius ticto  
     

 

 

Näyttävä ja kiltti parvikala (minimi 6). Akvaarioon paljon kasvillisuutta reunoille, "katosta" muodostavaa korkeata tai kelluskasveja ja uintitilaa keskelle. Sekasyöjä: Liha- ja kasvispitoiset hiutaleet, rakeet ja tabletit, pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet. Koiras värikkäämpi ja selkäevässä usein pisteitä.
Aasia  10cm  200L  14-25°C  pH 6,5-7,0

     
  kirsikkabarbi  
  Puntius titteya  
     

 

 

Eloisa ja kiltti parvikala (minimi 4). Akvaarioon paljon kasvillisuutta reunoille, "katosta" muodostavaa korkeata tai kelluskasveja ja uintitilaa keskelle. Sekasyöjä: Liha- ja kasvispitoiset hiutaleet, rakeet ja tabletit, pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet. punaisempi ja pyöreärakenteisempi.
Aasia 5cm 55L  23-26°C  pH 6,5-7,5