Kalatietokanta: ahvenkalat -> kiipijäkalat, rihmakalat ja pusukala  
 
heimo: kiipijäkalat

     
  pantterikiipijäkala  
  Ctenopoma acutirostre  
     

 

 

Pehmeä humuspitoinen vesi (turveuutteen käyttö) Kasvitiheikköjä ja uintitilaa. Rauhallinen, mutta aivan pienimmät ja hitaimmat kalat voivat joutua suupaloiksi. Erittäin mielenkiintoinen, ei niin tavallinen laji. Lihansyöjä: hiutaleiden lisäksi pakastettuja ja kuivattuja hyönteisten toukkia ja muuta vesieliöstöä lähes päivittäin.
Afrikka  10-15cm  130L  23-28°C  pH 6,5-7,0

     
  loistokiipijäkala  
  Microctenopoma ansorgii  
     

 

 

Pehmeä humuspitoinen vesi (turveuutteen käyttö) Kasvitiheikköjä ja uintitilaa. Rauhallinen, mutta aivan pienimmät ja hitaimmat kalat voivat joutua suupaloiksi. Erittäin mielenkiintoinen, ei niin tavallinen laji. Lihansyöjä: hiutaleiden lisäksi pakastettuja ja kuivattuja hyönteisten toukkia ja muuta vesieliöstöä lähes päivittäin.
Afrikka  10-15cm  130L  23-28°C  pH 6,5-7,0
heimo: rihmakalat

     
  valkosaumataistelija  
  Betta albimarginata  
     

 

 

Kiehtova, harvinaisempi taistelukalalaji. Sisustukseen rehevää kasvillisuutta reunoille ja uintitilaa keskelle ja pintaan. Lihansyöjä: pakastetut ja kuivatut hyönteisten toukat, vesikirput ym. ja hiutaleet/rakeet.
 

     
  marmoritaistelija  
  Betta brederi  
     

 

 

Kiehtova, harvinaisempi taistelukalalaji. Sisustukseen rehevää kasvillisuutta reunoille ja uintitilaa keskelle ja pintaan. Koiras hautoo poikaset suussa. Lihansyöjä: pakastetut ja kuivatut hyönteisten toukat, vesikirput ym. ja hiutaleet/rakeet.
Aasia 11cm  120L  23-28°C

     
  punataistelija  
  Betta coccina (B. tussyae)  
     

 

 

 Kiehtova, harvinaisempi taistelukalalaji. Viihtyy pehmeässä, humuspitoisessa (turveuutteen käyttö) ja hitaasti virtaavassa vedessä, rauhallisten kalojen kanssa. Sisustukseen piilopaikkoja, rakentaa kuplapesän. suurempi ja pidempi peräevä. Lihansyöjä: pakastetut ja kuivatut hyönteisten toukat, vesikirput ym. ja hiutaleet/rakeet.
Aasia  4,5cm  50L  24-27°C  pH 6,0-7,5

     
  purppurataistelija  
  Betta imbellis  
     

 

 

 Kiehtova, harvinaisempi taistelukalalaji. Viihtyy pehmeässä, humuspitoisessa (turveuutteen käyttö) ja hitaasti virtaavassa vedessä, rauhallisten kalojen kanssa. Sisustukseen piilopaikkoja, rakentaa kuplapesän. värikkäämpi ja suurieväisempi. Lihansyöjä: pakastetut ja kuivatut hyönteisten toukat, vesikirput ym. ja hiutaleet/rakeet.
Aasia  5cm  50L  24-25°C  pH 6,5-7,0

     
  timanttitaistelija  
  Betta pugnax (=B. macrophthalma)  
     

 

 

 Kiehtova, harvinaisempi taistelukalalaji. Viihtyy pehmeässä, humuspitoisessa (turveuutteen käyttö) ja hyvin virtaavassa vedessä, rauhallisten kalojen kanssa. Sisustukseen piilopaikkoja, rakentaa kuplapesän. värikkäämpi ja suurieväisempi. Lihansyöjä: pakastetut ja kuivatut hyönteisten toukat, vesikirput ym. ja hiutaleet/rakeet.
Aasia  10cm  120L  22-28°C  pH 6,0-7,2

     
  taistelukala  
  Betta splendens  
     

 

 

Se "tavallinen" taistelukala. Seura-akvaarioon sopiva, ei eviä näykkivien lajien kanssa. Koiras uhittelee helposti muille värikkäille ja "komeille" kaloille, joskin se yleensä on harmitonta pullistelua. Koiras ei ole "herrasmies" naaraita kohtaan ja tämän vuoksi naaraiden pito samassa akvaariossa ei ole suositeltavaa, ellei akvaariolla ole reilummin kokoa, kasvillisuus tuuheaa ja piilopaikkoja runsaasti. Naaraita mieluiten yli 2 kpl, jotta koiras ei jahtaisi ainokaista henkihieveriin. Kahta koirasta ei samaan akvaarioon. Luonnonmuotoa äärimmäisen vaikea saada. Erilaisia viljelymuunnoksia on valtavasti:  erilaisia evämuotoja rajattomasti ja lähes kaikki värit ovat mahdollisia, tosin lila, sininen, turkoosi ja punainen ovat yleisimmin saatavilla. Rakentaa vaahtopesän ja lisääntyy helposti. Lihansyöjä: pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet, hiutaleet ja rakeet, saattaa syödä myös lihapitoisia pohjaruokia.
Aasia  6cm 40L  24-30°C  pH 6,0-8,0

     
  hunajarihmakala  
  Colisa chuna  
     

 

 

Kaunis, pieni ja kiltti pareittain pidettävä laji , joskin pitää huolta reviiristään erityisesti kutuaikana. Rakastaa runsaskasvista akvaariota. Rakentaa pesänsä pintakasvillisuuden joukkoon. Puhdas ja humuspitoinen vesi - eli viikoittaiset vedenvaihdot ja turveuutteen käyttö tärkeätä. Lihansyöjä: pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet, hiutaleet ja rakeet. Sukupuolet vaikeata tunnistaa kutuajan ulkopuolella. (kuvassa oranssi jalostemuoto)
Aasia 5cm  60L  22-28°C  pH 6,0-7,5

     
  juovarihmakala  
  Colisa fasciata  
     

 

 

 Kaunis, rauhallinen pariskuntakala. Puolustaa reviiriään kutuaikana. Koiraan evien kärjet terävämmät ja kutuaikana väritys tummempi. Runsaasti kasvillisuutta reunoille, uintitilaa keskelle. Humuspitoinen vesi. Sekasyöjä: pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet, hiutaleet ja rakeet. Sekoitetaan usein huulirihmakalaan, jonka kanssa myös risteytyy. Koiras rakentaa suuren, mutta epävakaan kuplapesän.
Aasia 10cm 110L  22-28°C pH 6,0-7,5

     
  huulirihmakala  
  Colisa labiosa  
     

 

 

Kaunis, rauhallinen pariskuntakala. Puolustaa reviiriään kutuaikana. Koiraan evien kärjet terävämmät ja kutuaikana väritys tummempi. Runsaasti kasvillisuutta reunoille, uintitilaa keskelle. Humuspitoinen vesi. Sekasyöjä: pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet, hiutaleet ja rakeet. Sekoitetaan usein juovarihmakalaan, jonka kanssa myös risteytyy. Koiras rakentaa suuren, mutta epävakaan kuplapesän.
Aasia 9cm 110L  22-28°C pH 6,0-7,5

     
  kääpiörihmakala  
  Colisa lalia  
     

 

 

 Kaunis, pieni ja kiltti pareittain pidettävä laji , joskin pitää huolta reviiristään erityisesti kutuaikana. Rakastaa runsaskasvista akvaariota. Rakentaa pesänsä pintakasvillisuuden joukkoon. Puhdas ja humuspitoinen vesi - eli viikoittaiset vedenvaihdot ja turveuutteen käyttö tärkeätä. Lihansyöjä: pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet, hiutaleet ja rakeet. Koiraan väritys puna-neonsiniraidallinen. Naaras huomattavasti harmaampi raidoin tai ilman.
Aasia 5cm  60L 22-28°C  pH 6,0-6,8

     
  mustaparatiisikala  
  Macropodus opercularis concolor  
     

 

 

 Melko rauhallinen ja kestävä, joskin kutuaikana aggressiivinen pariskuntakala. Kutee pehmeässä ja happamassa, 26-30 asteessa. Paratiisikalaa rauhallisempi. Lihan-/sekasyöjä: pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet, hiutaleet ja rakeet.
Aasia 8-12cm 100L 20-26°C  pH 6,5-7,8

     
  paratiisikala  
  Macropodus opercularis opercularis  
     

 

 

 Melko rauhallinen ja kestävä, joskin kutuaikana aggressiivinen pariskuntakala. Kultakalan kanssa ensimmäisiä akvaariokaloja Euroopassa (1869). Aikuiset koiraat tappelevat keskenään, ellei niitä ole useampia (~yli 5) samassa. Uintitilaa ja rajuja kutupuuhia kestävät kovalehtiset kasvit. Koiras rakentaa pesän yleensä "kuppimaisen" kasvinlehden alle. Lihan-/sekasyöjä: pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet, hiutaleet ja rakeet.
Aasia 10cm 100L 16-26°C  pH 6,0-8,0

     
  rengasrihmakala  
  Parasphaerichthys ocellatus  
     

 

 

 Harvinaisempi, mutta sitäkin kiehtovampi laji. Akvaariokeskus on tuonut tätä lajia kahdesti Suomeen. Puhdas ja humuspitoinen vesi elintärkeää (viikoittainen vedenvaihto ja humusuutteen käyttö). Sisustukseen runsaasti kasvillisuutta. Lihansyöjä: pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet, hiutaleet ja rakeet.
Maanosa  Xcm  XXL  XX-XX°C  pH X,x-X,x

     
  ruostegurami  
  Parosphromenus anjunganensis  
     

 

 

 
Maanosa  Xcm  XXL  XX-XX°C  pH X,x-X,x

     
  loistogurami (loistorihmakala)  
  Parosphromenus deissneri  
     

 

 

Pieni, rauhallinen ja kaunis, kuin koru. Yhdistä vain hyvin rauhallisten lajien kera, kuten pienten rasboroiden ja sukarapujen kanssa. Puhdas ja humuspitoinen vesi elintärkeää (vedenvaihto 1-2x/vko, humusuutteen käyttö). Tiheä kasvillisuus. Lihansyöjä: pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet, hiutaleet ja rakeet. Koiraan väritys voimakkaampi. Luolakutija, koiras huolehtii pesästä.
Aasia 3,5cm  40L  24-28°C  pH 5,6-7,2

     
  lakritsigurami  
  Parosphromenus nagyi  
     

 

 

 Pieni, rauhallinen ja kaunis, kuin koru. Yhdistä vain hyvin rauhallisten lajien kera, kuten pienten rasboroiden ja sukarapujen kanssa. Puhdas ja humuspitoinen vesi elintärkeää (vedenvaihto 1-2x/vko, humusuutteen käyttö). Tiheä kasvillisuus. Lihansyöjä: pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet, hiutaleet ja rakeet. Koiraan väritys voimakkaampi.
Aasia 3,5cm  40L  24-28°C  pH 5,6-7,2

     
  ohjasrihmakala  
  Sphaerichthys acrostoma  
     

 

 

 
Maanosa  Xcm  XXL  XX-XX°C  pH X,x-X,x

     
  suklaarihmakala  
  Sphaerichthys osphromenoides  
     

 

 

 Pieni ja todella kaunis pareittain tai parvena pidettävä laji. Puhdas ja humuspitoinen vesi elintärkeää (viikoittainen vedenvaihto ja humusuutteen käyttö). Sisustukseen runsaasti kasvillisuutta. Koiraan peräevän reuna kellertävä ja evien kärjet hieman pidentyneet. Lihansyöjä: pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet, hiutaleet ja rakeet. Yleensä suuhautoja (kutee pohjalle).
Aasia  Xcm  XXL  XX-XX°C  pH X,x-X,x

     
  tulirihmakala  
  Sphaerichthys vaillanti  
     

 

 

Upea laji. Puhdas ja humuspitoinen vesi elintärkeää (viikoittainen vedenvaihto ja humusuutteen käyttö). Suuhautoja (koiras hautoo), naaras värikkäämpi kutuaikana. Olemme tuoneet tätä lajia maahan nyt jo toisen kerran. Lajista laaja artikkeli ja kudetustietoa Akvaristi-lehdessä 2/2006.
Aasia  5-10cm?  100L  25-30°C?  pH 5,5-6,5?

     
  helmirihmakala  
  Trichogaster leerii  
     

 

 

Rauhallinen, kookkaampi, kestävä, yleinen ja kaunis laji. Pidetään pareittain tai haaremina. Sisustukseen runsaasti kasvillisuutta reunoille ja uintitilaa keskelle. Koiras rakentaa kuplapesän pintaan. Koiraan selkä- ja peräevät pidentyneet "lippumaiset" (ero ei selvä nuorilla yksilöillä). Liha-/sekasyöjä: pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet, hiutaleet ja rakeet.
Aasia   12-15cm 170L 24-28°C  pH 6,5-7,5

     
  kuutamorihmakala  
  Trichogaster microlepis  
     

 

 

 Kaunis, melko rauhallinen pariskuntakala. Kuplapesän rakentaja, voi repiä hentoja kasveja pesänrakennusaineiksi. Sukupuolen määritys vaikeaa. Liha-/sekasyöjä: pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet, hiutaleet ja rakeet.
Aasia 15cm  170L  26-30°C  pH 6,0-7,0

     
  ruskorihmakala (kulta-/keltarihmakala)  
  Trichogaster trichopterus trichopterus  
     

 

 

Kookkaampi, yleinen ja kestävä pariskunta-/haaremikala. Koiraat ovat usein melko aggressiivisia "altaan kingejä". Sisustukseen kasvitiheikköjä altaan reunoille ja uintitilaa keskelle. Koiraan selkä- ja peräevä pidentyneet ja teräväkärkisemmät. Liha-/sekasyöjä: pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet, hiutaleet ja rakeet.
Aasia 15cm 200L  22-28°C  pH 6,0-7,2


     
  sinirihmakala (kaupall. myös marmoririhmakala)  
  Trichogaster trichopterus sumatranus  
     

 

 

Kookkaampi, yleinen ja kestävä pariskunta-/haaremikala. Koiraat ovat usein melko aggressiivisia "altaan kingejä". Sisustukseen kasvitiheikköjä altaan reunoille ja uintitilaa keskelle. Koiraan selkä- ja peräevä pidentyneet ja teräväkärkisemmät. Liha-/sekasyöjä: pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet, hiutaleet ja rakeet.
Aasia 15cm 200L  22-28°C  pH 6,0-7,2

     
  korurihmakala  
  Trichopsis pumila  
     

 

 

Kiehtova, pieni jalokivi. Puhdas ja humuspitoinen vesi (viikoittainen vedenvaihto ja turveuutteen käyttö tärkeää). Kasvitiheikköjä. Koiraan selkäevän kärki terävämpi. Rakentaa vaahtopesän yleensä isompien kasvinlehtien alle. Kututapahtumaan liittyy usein "kurnuttava" ääni. Liha-/sekasyöjä: pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet, hiutaleet ja rakeet.
Aasia 3,5cm 40L  25-28°C  pH 5,8-7,0

     
  timanttirihmakala  
  Trichopsis schalleri  
     

 

 

 
Aasia  Xcm  XXL  XX-XX°C  pH X,x-X,x

     
  murisijarihmakala  
  Trichopsis vittata  
     

 

 

 Mukava ja kiltti laji. Puhdas ja humuspitoinen vesi (viikoittainen vedenvaihto ja turveuutteen käyttö tärkeää). Kasvitiheikköjä. Nimensä mukaisesti murisee tai kurnuttaa. Koiraalla vatsan alla oleva evä aavistuksen värikkäämpi ja teräväkärkisempi. Sekasyöjä: pakastetut ja kuivatut ravintoeläimet, liha- ja kasvispitoiset hiutaleet ja rakeet.
Aasia  6cm  60L  22-28°C  pH 6,5-7,5
heimo: pusukalat

     
  pusukala  
  Helostoma temminckii  
     

 

 

 Kestävä ja kaunis laji. Luonnonmuoto upean metallihohtovihreä, joskin harvemmin saatavilla, kuin vaaleanpunaista jalostemuotoaan. Koiraat saattavat joskus nahistella keskenään ja "pussailla", josta nimi tulee.
Aasia  15-30cm  250L  22-28°C  pH 6,8-8,5