A K V A A R I O N   P E R U S T A M I N E N  Klikkaa tulostettava versio tästä ! (doc-dokumentti)
 
1. Paikan valinta  
Akvaarion sijoituspaikkaan ei saa päästä suoraa auringonvaloa, eikä paikan lämpötila saa vaihdella runsaasti. Vältä lämpöpatterien ja ikkunoiden läheisyyttä. Varmistu myös siitä, että lattia on riittävän tukeva.

 
2. Alusta
Akvaario painaa kaikkinensa n. 1,2 kertaisesti litramäärään nähden (esim. 100 litran akvaario n. 120 kg). Jalustan tulee kestää tämä paino täysin suorana ja notkumatta, sillä lasi ei kestä vääntymistä. Jalustan tulisi olla valmistettu materiaalista, joka kestää säännöllistä roiskevedestä johtuvaa kastumista. Akvaarion ja jalustan väliin on hyvä asentaa paksu solumuovi (ja tarvittaessa vaneri), tasaamaan pieniä epätasaisuuksia (vanerin ja solumuovin saat tarvittaessa tilattua meiltä). Huom! Kalustelevy-kaapit eivät kestä vettä. Kaikkien akvaariomerkkien kuten esim. JUWEL alle ei saa asentaa solumuovia!
3. Puhdista akvaario  
Käytä puhdistukseen pelkkää vettä. Pienetkin pesuainejäämät voivat olla kaloille kohtalokkaita! Voit käyttää tarvittaessa apuna etikkaa, pH-miinus -aineita ja asetonia (varo liimasaumoja asetonin kanssa!) Huuhtele tai pyyhi aineiden jäämät puhtaalla vedellä pois.

 
4. Kiinnitä taustakuva  
Teippaa taustakuva yläreunastaan koko matkalta, mutta sivuilta ja alhaalta vain pienillä teipinpaloilla, sieltä täältä. Voit käyttää kiinnitykseen myös taustakuvaliimaa, joka tuo taustakuvan paremmin esille. Annamme myös mielellämme vinkkejä taustamoduulin asentamisesta akvaarion sisälle liikkeessämme.

 
5. Asenna akvaario jalustan päälle 
Tarkista vielä tässä vaiheessa, ettei alusta keiku mistään kohdin. Varmista, että akvaarion sijainti on nyt lopullinen, sillä hiekkojen lisäämisen jälkeen sitä ei saa enää siirtää. Tarkista jalustan jalkojen säätö tai alustan kiilaus vielä uudelleen, kun akvaario on puolillaan vettä.
 
6. Pese hiekka 
Hiekan pesu tapahtuu kädenlämpöisellä vedellä. Huuhtele hiekka pienissä ½-1 litran erissä esim. pesuvadissa. Päästä vettä vatiin, myllää hiekka hyvin läpi, kaada likainen vesi pois ja päästä puhdasta vettä tilalle. Toista 5-15 kertaa. Voit käyttää myös siivilää ja  kangasta, sideharsoa tms. apuna huuhtelussa. Onneksi hiekan pesu tehdään vain kerran...
 
7. Asenna pohjalämmitin, levitä ravinneseos ja hiekka 
Pohjalämmitin asennetaan imukupeilla pohjalasille, sitten levitetään "savipohja" (CompleteSubstrate) pohjalasille ja näiden päälle asennetaan 5 - 6cm kerros hiekkaa, jotta kasvit pääsevät juurtumaan hyvin.
 
8. Täytä akvaario vedellä 
Käytä ensimmäiseen täyttöön viileätä vettä (jatkossa aina saman lämpöistä, kuin akvaarion vesi). Täytä akvaario lähes täyteen, mutta jätä pieni loiskumisvara, laitteiden asennuksen ajaksi. Varmista että vesi jää kirkkaaksi, vaihda vedet tarpeen tullen.
 
9. Kiinnitä lämpömittari lasiin, tarramalliset ulkopuolelle, imukupilla kiinnitettävät sisäpuolelle.
 
10. Asenna sähkölaitteet
Noudata laitteiden asennuksessa laitteiden omia ohjeita. Suodatin, lämmitin ja hapetin pidetään aina päällä. Akvaariovalo ja hiilidioksidilannoitus kytketään päälle vasta kasvien laittamisen myötä (valaistusaika aluksi n. 6 h/vrk, jota nostetaan 1h/viikko, kunnes aika on n. 8-10 h/vrk.) Valaistusaika voidaan jakaa leväkukinnan ehkäisemiseksi, kahdeksi jaksoksi esim. aamulla 1 h ja illalla 6-7h).
 
11. Lisää vedenkäsittelyaineet
Lisää veteen vedenparannusaine (AquaSafe). Bakteeripohjuste (Bactozym) lisätään 1 kapseli/100 litraa ensimmäisen parin viikon ajan joka kolmas päivä avattuna, SafeStart lisätään kolmantena päivänä. Kasviravinteet lisätään vasta kasvien istutuksen yhteydessä. Humusuute (ToruMin) tai veden kovettimen (pH/KH plus) annostellaan tapauskohtaisesti.
 
12. Odota, kunnes vesi on kirkastunut ja lämpötila tasaantunut (yleensä 1 - 7 päivää). Odotteluviikon aikana voit istutella kasveja ja lisätä sisustusta akvaarioon ja tietysti myös miettiä jo hieman tulevaa kalastoa. Ensimmäisiä kaloja tulisi lisätä aikaisintaan viikon, mieluummin kahden kuluttua. Myös kalojen valinnassa autamme ja neuvomme mielellämme!
 
13. Tuo vesinäyte
Tuo liikkeeseemme vesinäyte akvaariosta: n. 1-2 dl vettä, puhtaassa astiassa (esim. lasi- tai muovipurkki, vesipullo tai tiivis muovipussi). Muista puhdistaa myös näytepurkin kansi hyvin. Huolehdi, että astiaan ei jää juurikaan ilmaa – toimita näyte mielellään muutaman tunnin kuluessa näytteen otosta.

Teemme laajan vesianalyysin (pH, KH, GH, NO2, NO3, CO2 ja sähkönjohtavuus, sekä tarvittaessa myös NH3/NH4, PO4, FE jne.) ilmaiseksi odottaessa, ja mikäli kaikki näyttää hyvältä, voit laittaa akvaarioosi ensimmäiset kalat. Veden testaus varmistaa, että kaikki on kunnossa, eikä ikäviä yllätyksiä kalojen kanssa pääsisi sattumaan.

Viikoittainen 30-40% vedenvaihto kannattaa ottaa heti rutiiniksi, kun akvaariossa on kaloja. (kts. akvaarion perushoito)

 
14. Odota vähintään viikon ajan ennen seuraavia kaloja ja lisää tänä aikana bakteeritiivistettä (Safestart) joka toinen - kolmas päivä korkillinen / 100l. Tuo vesinäyte, kuten edellä ja mikäli kaikki näyttää hyvältä, voit lisätä uusia kaloja akvaarioosi.
 
  Näin toimien saat akvaarion biologisen tilan pidettyä kaiken aikaa kaloille sopivana, eikä niitä kuuluisia alkukatastrofeja (kaikki kalat kuoli yms.) pääse syntymään!
 
  Mikäli Teille tulee mitä tahansa kysyttävää akvaarioon liittyen, niin ottakaa yhteyttä, neuvomme mielellämme!

Onnea akvaarioharrastuksen parissa! Toivottaa Akvaariokeskuksen väki.