A K V A A R I O N   P E R U S T A M I N E N  Klikkaa tulostettava versio tästä ! (doc-dokumentti)
 
1. Paikan valinta  
Akvaarion sijoituspaikkaan ei saa päästä suoraa auringonvaloa, eikä paikan lämpötila saa vaihdella runsaasti. Vältä lämpöpatterien ja ikkunoiden läheisyyttä. Varmistu myös siitä, että lattia on riittävän tukeva.

 
2. Alusta
Akvaario painaa, vedellä täytettynä, n. 1,2 kertaisesti litramääränsä (esim. 100 litran akvaario n. 120 kg). Jalustan tulee kestää tämä paino täysin suorana ja notkumatta, sillä lasi ei kestä vääntymistä. Jalustan tulee olla valmistettu säännöllistä, roiskevedestä johtuvaa, kastumista kestävästä materiaalista. Akvaarion ja jalustan väliin on hyvä asentaa paksu solumuovi (ja tarvittaessa vaneri), tasaamaan pieniä epätasaisuuksia. (Vanerin ja solumuovin saat tarvittaessa tilattua meiltä.)

3. Puhdista akvaario  
Käytä puhdistukseen pelkkää vettä. Pienetkin pesuainejäämät voivat olla kaloille kohtalokkaita! Etikkaa tai pH-miinus -aineita ja asetonia (varo liimasaumoja asetonin kanssa!) voi käyttää apuna - huuhtele tai pyyhi aineiden jäämät puhtaalla vedellä pois.

 
4. Kiinnitä taustakuva  
Teippaa taustakuva yläreunastaan koko matkalta, mutta sivuilta ja alhaalta vain pienillä teipinpaloilla, sieltä täältä. Voit käyttää kiinnitykseen myös taustakuvaliimaa, joka tuo taustakuvan paremmin esille (akvaarioliikkeistä). Annamme myös mielellämme vinkkejä taustamoduulin asentamisesta akvaarion sisälle liikkeessämme.

 
5. Asenna akvaario jalustan päälle 
Tarkista vielä tässä vaiheessa, ettei alusta keiku mistään kohdin. Varmista, että akvaarion sijainti on nyt lopullinen, sillä hiekkojen lisäämisen jälkeen sitä ei saa enää siirtää. Tarkista jalustan jalkojen säätö tai alustan kiilaus vielä uudelleen, kun akvaario on puolillaan vettä.
 
6. Pese hiekka 
Hiekan pesu tapahtuu kädenlämpöisellä vedellä. Huuhtele hiekka pienissä ½-1 litran erissä esim. pesuvadissa. Päästä vettä vatiin, myllää hiekka hyvin läpi, kaada likainen vesi pois ja päästä puhdasta vettä tilalle. Toista 5-15 kertaa. Voit käyttää myös siivilää ja  kangasta, sideharsoa tms. apuna huuhtelussa. Onneksi hiekan pesu tehdään vain kerran...
 
7. Asenna pohjalämmitin, sitten levitä ravinneseos  ja hiekka akvaarion pohjalle 
Pohjalämmitin imukupeilla lasille, sitten "Savipohja" (CompleteSubstrate) pohjalasille ja hiekkaa 5 - 6cm kerros päälle, jotta kasvit pääsevät juurtumaan hyvin.
 
8. Täytä akvaario vedellä 
Käytä ensimmäiseen täyttöön viileätä vettä (jatkossa aina saman lämpöistä, kuin akvaarion vesi). Täytä akvaario lähes täyteen, mutta jätä pieni loiskumisvara, laitteiden asennuksen ajaksi. Varmista että vesi jää kirkkaaksi, vaihda vedet tarpeen tullen. (ns. hiekan  loppupesu).
 
9. Kiinnitä lämpömittari lasiin, tarramalliset ulkopuolelle, imukupilla kiinnitettävät sisäpuolelle
 
10. Asenna sähkölaitteet
Noudata laitteiden asennuksessa laitteiden omia ohjeita. Suodatin, lämmitin ja hapetin pidetään aina päällä. Akvaariovalo ja hiilidioksidilannoitus kytketään päälle vasta kasvien laittamisen myötä (valaistusaika aluksi n. 5 tuntia/vrk, jota nostetaan tunnilla/viikko, kunnes aika on n. 8-10 h/vrk.) Valaistusaika voidaan jakaa, leväkukinnan ehkäisemiseksi, kahdeksi jaksoksi esim. aamulla ½ h, illalla 6-7h).
 
11. Lisää vesiaineet
Lisää veteen vedenparannusaine (AquaSafe). Bakteeripohjuste (Bactozym) lisätään 1 kapseli/100 litraan ensimmäisen parin viikon ajan joka 3. päivä avattuna, SafeStart lisätään 3. päivänä. Kasviravinteet lisätään vasta kasvien istutuksen yhteydessä. Humusuute (ToruMin) tai veden kovettimen (PH/KH plus) annostellaan tapauskohtaisesti.
 
12. Odota, kunnes vesi on kirkastunut ja lämpötila tasaantunut (yleensä 2 - 7 päivää). Odotteluviikon aikana voit istutella kasveja ja lisätä sisustusta akvaarioon ja tietysti myös miettiä jo hieman tulevaa kalastoa. Ensimmäisiä kaloja tulisi lisätä aikaisintaan viikon, mieluummin kahden kuluttua. Myös kalojen valinnassa autamme ja neuvomme mielellämme!
 
13. Tuo vesinäyte
Tuo liikkeeseemme vesinäyte akvaariosta: n. 1-2 dl vettä, puhtaassa astiassa. (Esim. lasi- tai muovipurkki, vesipullo tai tiivis muovipussi) Huolehdi että astiaan ei jää juurikaan ilmaa – toimita näyte mielellään muutaman tunnin kuluessa näytteen otosta. 

Teemme laajan vesianalyysin (PH, KH, GH, NO2, NO3, CO2 ja sähkönjohtavuus, sekä tarvittaessa myös NH3/NH4, PO4, FE jne.) ilmaiseksi odottaessa, ja mikäli kaikki näyttää hyvältä, voit laittaa akvaarioosi ensimmäiset kalat. Veden testaus varmistaa, että kaikki on kunnossa, eikä ikäviä yllätyksiä kalojen kanssa pääsisi sattumaan.

Viikoittainen 30-40% vedenvaihto kannattaa ottaa heti rutiiniksi, kun akvaariossa on kaloja. (kts. akvaarion perushoito)

 
14. Odota vähintään viikon ajan, ennen seuraavia kaloja ja lisää tänä aikana bakteeritiivistettä (Bactozym) joka 3. päivä. Tuo vesinäyte, kuten edellä ja mikäli kaikki näyttää hyvältä, voit lisätä uusia kaloja akvaarioosi.
 
  Näin toimien saat akvaarion biologisen tilan pidettyä kaiken aikaa kaloille sopivana, eikä niitä kuuluisia alkukatastrofeja (kaikki kalat kuoli yms.) pääse syntymään!
 
  Mikäli Teille tulee mitä tahansa kysyttävää akvaarioon liittyen, niin ottakaa yhteyttä, neuvomme mielellämme!

Onnea akvaarioharrastuksen parissa! Toivottaa Akvaariokeskuksen väki.